Jak zvládnout vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak

Podle Světové zdravotnické organizace trpí vysokým cholesterolem více než jeden ze tří lidí na celém světě. Léky, jako jsou statiny, vás mohou ochránit před srdečními problémy způsobenými vysokou hladinou cholesterolu. Správná strava a vhodné pravidelné cvičení však mohou také zlepšit hladinu cholesterolu.

Po dlouhou dobu byla konzumace vajec díky jejich vysokému obsahu cholesterolu démonizovaná. No ne všechen cholesterol je stejný. V medicíně rozlišujeme mezi zdravým HDL cholesterolem a nezdravým LDL cholesterolem. A vejce obsahují množství zdravého HDL cholesterolu, který vás může dokonce ochránit před kardiovaskulárními onemocněními.

Zjistěte, co dělá cholesterol pro vaše tělo a proč může být LDL cholesterol tak škodlivý. Vysvětlíme vám, jak můžete snížit svůj vysoký cholesterol pomocí jídelníčku a cvičení v průběhu statinové terapie. Stejně, jako statiny můžou zlepšit vaši úroveň cholesterolu, určité potraviny můžou také výrazně přispět ke zdraví vašeho srdce!

Co je to cholesterol?

Cholesterol je lipofilní látka produkovaná v játrech. Tento krevní tuk stabilizuje naše buněčné membrány a pomáhá při trávení tuků. Tělo produkuje hormony jako estrogen, kortizol a vitamin D z cholesterolu. Cholesterol také přijímáme v naší stravě: Čím více cholesterolu přijmeme, tím méně cholesterolu játra [1, 2].

Co je to HDL a LDL cholesterol?

Cholesterol neprotéká volně tělními tekutinami, ale je obsažen ve dvou speciálních proteinech: HDL- a LDL-proteinech.Zatímco HDL proteiny absorbují cholesterol z tělních buněk a transportují jej do jater, LDL proteiny začleňují cholesterol do buněčných membrán. Vysoká hladina LDL cholesterolu způsobuje zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární onemocnění[1].

Dobré vědět: 75 procent celkového cholesterolu v těle se spojuje s LDL proteiny[3].

Proč je LDL cholesterol škodlivý?

Poměr LDL a HDL cholesterolu je relevantní pro vaše zdraví: Podíl LDL by neměl být převládající! Myslete na oba proteiny jako na doručovací službu balíků: LDL doručuje balíky na balíkové stanice, buněčné membrány. HDL je tam vyzvedává a doručuje do balíkové stanice, do jater. Pokud v těle převládá LDL, v buněčných membránách je uloženo příliš mnoho cholesterolových balíků: HDL proteiny nedokážou rozložit přebytečný cholesterol. Balíky se shromažďují a drží se na krevních cévách, což způsobuje zastavení průtoku krve. LDL cholesterol vede k vápenatěníkrevních cév v průběhu času, co zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a krevních sraženin. Protože je průtok krve narušený, životně důležité živiny nemůžou vstupovat do buněk těla[1, 4].

Zvýšené úrovně cholesterolu - Příčiny

Zvýšená úroveň LDL a nízká úroveň HDL jsou škodlivé pro zdravé srdce. Úrovně cholesterolu může ovlivnit jak životní styl, tak i genetické predispozice[1, 4].

Kdy jsou mé úrovně cholesterolu příliš vysoké? - Jaké hodnoty jsou normální?

Hodnoty lipidů

Normální rozsah[5]

G celkový cholesterol

= 5,0 mmol/l

LDL- cholesterol

< 2,59 mmol/l

HDL- cholesterol

> 0,9 mmol/l

LDL-HDL-poměr

< 3,0

Proč jsou mé úrovně cholesterolu zvýšené?

Vysoké úrovně cholesterolu můžou mít vícero různých příčin. Cholesterol z jídla pravděpodobně není jednou z nich - má velmi malý účinek na krevní cholesterol. To znamená, že jídla s vysokým obsahem cholesterolu si pravděpodobně nezaslouží svou špatnou pověst. Jak se můžou objevit zvýšené úrovně cholesterolu, pokud ne prostřednictvím jídelníčku? Na jedné straně naše genetické predispozice ovlivňují, jak vysoké jsou naše úrovně cholesterolu. Další příčiny vysokého cholesterolu jsou[1, 2]:

  • Pohlaví a věk - Starší muži mají vyšší průměrné úrovně LDL než mladé ženy
  • Menopauza - LDL hodnoty se zvyšují v průběhu menopauzy
  • Kouření a konzumace alkoholu
  • Nedostatek cvičení a obezita zvyšují hodnoty LDL a snižují hodnoty HDL
  • Diabetes, poruchy ledvin, jater a štítné žlázy

Snížené úrovně cholesterolu

Žádný jiný lék není na světe předepisovaný tak často jako statiny - lék na léčbu vysokého cholesterolu. Jakmile jsou detekovány vysoké úrovně cholesterolu, dotčení můžou přijmout další opatření pro snížení jejich úrovní kromě statinové terapie. Vícero cvičení a správné jídlo můžou pomoci[6].

 Tipy pro vysoký cholesterol

Jak můžu přirozeně snížit svůj cholesterol?

Studie z roku 2017 z periodikaLipidy ve zdraví a nemoci vysvětluje, že kromě statinové terapie může snížit cholesterol také aerobní cvičení. Fyzické aktivity hrají důležitou roli ve zvyšování HDL a snižování LDL cholesterolu. Aerobní trénink zahrnuje sporty jako běh, cyklistika, plavání a Nordic walking[7, 8].

Které potraviny bych měl jíst a které bych si měl odepřít, když trpím na vysoký cholesterol?

Pro boj s vysokým cholesterolem se vyhněte potravinám, které zvyšují úrovně LDL. Kromě dobrých potravin, které jsou uvedeny níže, byste se měli ujistit, že máte dostatek omega-3 mastných kyselin. Ty můžou mít podpůrný účinek na statinovou terapii. Měli byste také dbát na jídelníček, který je bohatý na vlákninu.Ę Vláknina může snížit úrovně LDL[1].

Potraviny, které zvyšují úrovně LDL

Potraviny, které snižují hladinu LDL a zvyšují hladinu HDL

Řepkový olej, kokosový olej[9, 10]

Olivový olej[11]

Čipsy, smažená jídla, balené svačiny[12]

Tmavá čokoláda[13]

Sladkosti[14]

Vejce[15, 16]

Zpracované maso[17]

Slupka semen psyllium[18]

Alkohol

Losos[19]

Pasterizované mléčné výrobky[20]

Kurkuma[21]

Produkty z bílé mouky, bílá rýže[22]

Zelený čaj[23]

Tuky - Ale jen zdravý tuk, prosím!
Pokud vaše úroveň cholesterolu prudce vyletí, měli byste omezit množství nasycených tuků ve svém jídelníčku. Pokud máte vysokou úroveň cholesterolu, je nejlepší konzumovat maximálně 70 gramů tuku denně. Ujistěte se, že alespoň polovina tuku pochází z olivového oleje, ořechového oleje, ryb a vajec. Pokud jde o sýry a uzené maso, můžete sáhnout po možnostech s nízkým obsahem tuku. No buďte opatrní: produktys nízkým obsahem tukumůžou obsahovat hodně cukru, aby mělo jídlo silnější chuť. Měli byste se tedy podívat na nutriční informace.

Doporučuje se připravovat jídla s nízkým obsahem tuku, např. na páře, dušením nebo grilováním. Ačkoli cholesterol v potravě neovlivňuje cholesterol v krvi, neměli byste přijmout více než 300 miligramů cholesterolu denně. Vědci zatím nedospěli k úplné shodě na tom, jestli větší objemy můžou ovlivnit úrovně cholesterolu[8, 24–26].

Potraviny

Cholesterin v miligramech na 100 gramů

Máslo

240

Jaterní klobása

160

Vejce(velikost M)

115

Kuřecí prsa

60

Gouda

59

Mléko (3,5% tuku)

13

Margarín

7

Olivový olej

1

Vaječné bílky

0

Vláknina v potravě - Vaše srdce a střeva vám poděkují!

Ovoce, zelenina a celozrnné cereálie nám nejen poskytují důležité vitaminy, ale také vlákninu, která může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu.

Vláknina se nachází v buněčných stěnách rostlinných potravin a je nestravitelnou součástí potravin. Udržuje nás spokojených a pomáhá nám eliminovat toxiny. Střevní bakterie milují vlákninu, a proto významně přispívá ke zdraví střev. Německá společnost pro výživu doporučuje minimální příjem 30 miligramů vlákniny denně. Vláknina může také omezit riziko rakoviny tlustého střeva. Vláknina pektin, kterou nalezneme v jablkách, pomerančích, hruškách a bobulovitých plodech a beta-glukan z ovsa se používají ke snížení cholesterolu. Pektin stimuluje játra k produkci důležité žlučové kyseliny z cholesterolu z těla: LDL hodnoty se sníží[8, 27, 28]!

Rostlinné steroly - Jak příroda bojuje s cholesterolem
Rostlinné potraviny obsahují steroly asteroly, které jsou podobné cholesterolu v živočišné potravě. Mají ovšem rozdílné účinky. Steroly zabraňují cholesterolu ve vstupu do krevního oběhu. Ve výsledku tělo využívá více svého vlastního cholesterolu, co snižuje úrovně LDL. Steroly se hojně vyskytují v ořeších, semenech a rostlinných olejích. Margarín, mléčné výrobky a sójové mléko jsou teď obohaceny o steroly. Neměli byste ovšem v otázce udržování nízké úrovně vašeho cholesterolu spoléhat výhradně na tyto produkty. Steroly se můžou rušit s absorpcí vitaminů, a tak se vyhýbejte přijímání jejich příliš velkého množství[29].

Evropská agentura pro bezpečnost potravin doporučuje maximální příjem 2,4 gramů rostlinných sterolů denně. Už jen 100 gramů ovoce vám může poskytnout dostatečné množství sterolu.[1].

Niacin - Vitamin, který zlepšuje úrovně HDL?
Stejně jako vitamin B12 patří niacin do skupiny vitaminů B. Výzkum ukázal, že přípravky s niacinem mohou zvýšit hladinu HDL cholesterolu až o 30 procent. Příjem by se však měl provádět pouze po konzultaci s lékařem. PodleMayo-Clinic v Kalifornii mají přípravky s niacinem jen malý účinek při statinové terapii[30].

Stručně: Cvičte pravidelně, zejména aerobní cvičení, pokud jsou vaše úrovně cholesterolu zvýšené. Navíc omega-3 mastné kyseliny z ryb žijících ve studené vodě nebo z lněného oleje, vláknina z celozrnných produktů a ovoce a steroly z ovoce vám můžou pomoci snížit vaše úrovně cholesterolu!

Kurkuma pro vysoký cholesterol

Test na cholesterol

Test na cholesterol

Test na cholesterol vám udělá jasno ohledně hladiny cholesterolu. To může být užitečné, pokud patříte do jedné z rizikových skupin, jako jsou starší muži nebo ženy procházející menopauzou, pokud kouříte nebo máte nadváhu. Návštěva vašeho rodinného lékaře nebo autotest z internetu může změřit úrovně vašeho celkového cholesterolu,, LDL a HDL. Navíc jsou často zkoumány úrovně triglyceridu.ĘTriglyceridy jsou molekuly tuku, které jsou absorbovány prostřednictvím vašeho jídelníčku. Zvýšené úrovně triglyceridu jsou spojeny se zvýšenými úrovněmi cholesterolu a vysokým rizikem kardiovaskulárních nemocí. Pro přesvědčivý výsledek by měl být test na cholesterol vždy proveden s prázdným žaludkem. Je nejlepší, abyste dvanáct hodin před odběrem krevního vzorku nejedli [2].

Test na cholesterol od Cerascreen - Změřte si svůj cholesterol doma!

Test na cholesterol od Cerascreen vám poskytuje možnosti měření úrovní cholesterolu a triglyceridu v pohodlí vašeho domova. Je vám odebráno pár kapek krve ze špičky vašeho prstu. Vzorek bude poté zaslán do naší certifikované laboratoře. Po vyhodnocení získáte podrobnou výsledkovou zprávu s konkrétními doporučeními.p>

Cholesterol: Stručně

Co je to cholesterol?

Cholesterol je produkován v játrech a přijímán prostřednictvím potravy. Slouží jako výchozí látka pro tvorbu vitaminu D, estrogenu a kortizolu. V krvi se cholesterol váže na LDL a HDL proteiny. LDL cholesterol je považován za rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění. HDL cholesterol rozkládá LDL cholesterol.

Jaké jsou rizikové faktory pro zvýšené úrovně cholesterolu?

Vysoké úrovně cholesterolu závisí na pohlaví, věku, genetických predispozicích, konzumaci alkoholu a nikotinu, jako i na existujících onemocněních, jako je diabetes.

Jak se léčí zvýšené úrovně cholesterolu?

Lékaři předepisují statiny, u kterých je prokázáno, že účinně snižují hladinu cholesterolu. Kromě toho může pomoci správná strava s kardio cvičením, jako je běh. Jíst potraviny bohaté na vlákninu a zdravé tuky z lososa, vlašských ořechů a olivového oleje může pomoci optimalizovat hladinu LDL a HDL.

Zdroje

  1. Schweizerische Gesellschaft für Ernährung: Merkblatt Ernährung und erhöhter Cholesterinspiegel, http://www.sge-ssn.ch/media/merkblatt_ernaehrung_und_erhoehter_cholesterinspiegel_2011.pdf
  2. Pschyrembel Online | Cholesterin, https://www.pschyrembel.de/Cholesterin/K04TU/doc/
  3. Martin, S.S., Blumenthal, R.S., Miller, M.: LDL cholesterol: the lower the better. Med. Clin. North Am. 96, 13–26 (2012). doi:10.1016/j.mcna.2012.01.009
  4. Badimon, L., Vilahur, G.: LDL-cholesterol versus HDL-cholesterol in the atherosclerotic plaque: inflammatory resolution versus thrombotic chaos. Ann. N. Y. Acad. Sci. 1254, 18–32 (2012). doi:10.1111/j.1749-6632.2012.06480.x
  5. Schäffler, Arne: Laborwerte für Heilpraktiker. Georg Thieme Verlag (2014)
  6. Taylor, F., Huffman, M.D., Macedo, A.F., Moore, T.H.M., Burke, M., Davey Smith, G., Ward, K., Ebrahim, S.: Statins for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst. Rev. CD004816 (2013). doi:10.1002/14651858.CD004816.pub5
  7. Wang, Y., Xu, D.: Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 16, (2017). doi:10.1186/s12944-017-0515-5
  8. Pharmazeutische Zeitung: Hypercholesterinämie: Das richtige Fett essen, https://www.pharmazeutische-zeitung.de/ausgabe-342009/das-richtige-fett-essen/
  9. Brouwer, I.A., Wanders, A.J., Katan, M.B.: Effect of Animal and Industrial Trans Fatty Acids on HDL and LDL Cholesterol Levels in Humans – A Quantitative Review. PLoS ONE. 5, (2010). doi:10.1371/journal.pone.0009434
  10. Kokosöl: Wunderwirkungen sind nicht zu erwarten, https://www.bzfe.de/inhalt/kokosoel-31592.html
  11. Violi, F., Loffredo, L., Pignatelli, P., Angelico, F., Bartimoccia, S., Nocella, C., Cangemi, R., Petruccioli, A., Monticolo, R., Pastori, D., Carnevale, R.: Extra virgin olive oil use is associated with improved post-prandial blood glucose and LDL cholesterol in healthy subjects. Nutr. Diabetes. 5, e172 (2015). doi:10.1038/nutd.2015.23
  12. Anand, S.S. et al.: Food Consumption and its impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions focused on the globalized food system. J. Am. Coll. Cardiol. 66, 1590–1614 (2015). doi:10.1016/j.jacc.2015.07.050
  13. Mursu, J., Voutilainen, S., Nurmi, T., Rissanen, T.H., Virtanen, J.K., Kaikkonen, J., Nyyssönen, K., Salonen, J.T.: Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radic. Biol. Med. 37, 1351–1359 (2004). doi:10.1016/j.freeradbiomed.2004.06.002
  14. Te Morenga, L.A., Howatson, A.J., Jones, R.M., Mann, J.: Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids. Am. J. Clin. Nutr. 100, 65–79 (2014). doi:10.3945/ajcn.113.081521
  15. Mutungi, G., Ratliff, J., Puglisi, M., Torres-Gonzalez, M., Vaishnav, U., Leite, J.O., Quann, E., Volek, J.S., Fernandez, M.L.: Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J. Nutr. 138, 272–276 (2008). doi:10.1093/jn/138.2.272
  16. Kanter, M.M., Kris-Etherton, P.M., Fernandez, M.L., Vickers, K.C., Katz, D.L.: Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe? Adv. Nutr. Bethesda Md. 3, 711–717 (2012). doi:10.3945/an.111.001321
  17. Rohrmann, S. et al.: Meat consumption and mortality--results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Med. 11, 63 (2013). doi:10.1186/1741-7015-11-63
  18. Patade, A., Devareddy, L., Lucas, E.A., Korlagunta, K., Daggy, B.P., Arjmandi, B.H.: Flaxseed reduces total and LDL cholesterol concentrations in Native American postmenopausal women. J. Womens Health 2002. 17, 355–366 (2008). doi:10.1089/jwh.2007.0359
  19. Bulliyya, G.: Influence of fish consumption on the distribution of serum cholesterol in lipoprotein fractions: comparative study among fish-consuming and non-fish-consuming populations. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 11, 104–111 (2002)
  20. Ebringer, L., Ferencík, M., Krajcovic, J.: Beneficial health effects of milk and fermented dairy products--review. Folia Microbiol. (Praha). 53, 378–394 (2008). doi:10.1007/s12223-008-0059-1
  21. Qin, S., Huang, L., Gong, J., Shen, S., Huang, J., Ren, H., Hu, H.: Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr. J. 16, 68 (2017). doi:10.1186/s12937-017-0293-y
  22. Feng, R., Du, S., Chen, Y., Zheng, S., Zhang, W., Na, G., Li, Y., Sun, C.: High carbohydrate intake from starchy foods is positively associated with metabolic disorders: a Cohort Study from a Chinese population. Sci. Rep. 5, (2015). doi:10.1038/srep16919
  23. Kim, A., Chiu, A., Barone, M.K., Avino, D., Wang, F., Coleman, C.I., Phung, O.J.: Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. J. Am. Diet. Assoc. 111, 1720–1729 (2011). doi:10.1016/j.jada.2011.08.009
  24. Deutsches Grünes Kreuz für Gesundheit e. V.: Cholesterinmenge in Lebensmitteln, https://dgk.de/gesundheit/ernaehrung/cholesterinbewusste-ernaehrung/cholesterinmenge-in-lebensmitteln.html
  25. Herzstiftung: Cholesterin: Wie können sich Herzpatienten schützen?, https://www.herzstiftung.de/cholesterin.html
  26. Bundeszentrum für Ernährung: Cholesterin: Mythos Frühstücksei: Fettbewusst essen – worauf es ankommt, https://www.bzfe.de/inhalt/erhoehte-blutfettwerte-ein-risiko-fuer-herz-und-kreislauf-2026.html
  27. González, M., Rivas, C., Caride, B., Lamas, M.A., Taboada, M.C.: Effects of orange and apple pectin on cholesterol concentration in serum, liver and faeces. J. Physiol. Biochem. 54, 99–104 (1998)
  28. Braaten, J.T., Wood, P.J., Scott, F.W., Wolynetz, M.S., Lowe, M.K., Bradley-White, P., Collins, M.W.: Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur. J. Clin. Nutr. 48, 465–474 (1994)
  29. Pflanzliche Sterole (Phytosterole, Phxtosterine) | transGEN Datenbank, https://www.transgen.de/datenbank/zutaten/2166.pflanzliche-sterole.html
  30. Mayo Clinic: Niacin to boost your HDL, “good,” cholesterol, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/niacin/art-20046208