Intolerance na histamin se projevuje podobně jako alergie. Spouštěčem jsou potraviny, které jsou bohaté na histamin, jako červené víno, zrající sýr, párky a čokoláda.

Intolerance na histamin: Pseudo alergie 

Zvoní vám v hlavě a teče vám z nosu po sklenici vína, salámovém sendviči nebo kousku čokolády? Něco, co se zdá být podle příznaků alergií, může být ve skutečnosti způsobené intolerancí na histamin.

Histamin má špatnou pověst. Tato přenosná látka je známá hlavně tím, že způsobuje obtíže, obzvláště při alergiích. Ve skutečnosti má však histamin v těle důležitou funkci a je nezbytný pro náš imunitní systém. Záněty spuštěné histaminem pomáhají bojovat proti patogenům a toxinům, které vstoupí do těla.

Naneštěstí jsou lidé, jejichž tělo není schopno štěpit histamin dostatečně rychle. Jestliže histamin vstoupí do těla ve stravě, začne zánět, který vede k bolestem hlavy, střevním potížím a svědění. Tomu se říká intolerance na histamin.

Co můžete očekávat od tohoto článku:

Intolerance na histamin: V případě intolerance na histamin má vaše tělo příliš velké množství přenosné látky histaminu. Pravděpodobně je to následkem toho, že ve střevech je velmi málo enzymu diaminoxydázy (DAO).

Příčiny: V současné době existují o příčinách histaminové intolerance jen teorie. Je možné, že chronické střevní nemoci, alkohol a některé léky přispívají k nedostatečné produkci enzymu DAO.

Příznaky: Příznaky histaminové intolerance jsou podobné těm u alergie. Mezi příznaky můžeme zařadit svědění, chlad, bolesti hlavy a střevní problémy.

Léčba: Nejdůležitějším opatřením je vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem histaminu, jako jsou červené víno, rajčata, uzená klobása a zrající sýr. Krátkodobě mohou zmírnit projevy tzv. antihistaminy.

\Co je to histamin?

Histamin je přenosnou látkou, která posouvá a posílá dále informace mezi buňkami a kromě jiného je důležitá pro náš imunitní systém. Histamin je produkován aminokyselinou, která je vyráběna samotným tělem a je přijímána potravou. Obtíže se objeví ve chvíli, kdy tělo není schopno zcela rozštěpit histamin poté, co jej využilo [1].  

Histamin patří do skupiny biogenních aminů, které se vyskytují v přírodě a často vznikají během procesů rozkladu[2].

Jakou funkci má histamin v těle?

Jako přenosná látka se histamin podílí na široké škále úkolů: Přenáší signál z jednoho nervu do druhého, rozšiřuje cévy a zajišťuje svalové stahování i uvolňování. Histamin je zapojen i do trávení tuků, do imunitního systému, tvorby krve, hojení ran a regulace rytmu den/noc.

Jestliže je v těle příliš velké množství histaminu, problémy nastávají právě v těchto oblastech. Důsledky jsou poruchy srdečního rytmu, kolísání krevního tlaku a poruchy nervových cest[1].

Co je to intolerance na histamin? 

V případě intolerance na histamin, také známé jako histaminová nekompatibilita, je pravděpodobně narušena interakce histaminu a dvou enzymů. Tělo pak není schopno štěpit histamin účinně, ani histamin v některých potravinách. Jestliže po konzumaci potravin s vysokým obsahem histaminu zažíváte příznaky, říká se tomu intolerance na histamin[1].

Věděli jste, že "intolerance na histamin" vychází z názvu intolerance na laktózu? I v případě intolerance na laktózu rozhoduje nedostatek enzymu[3].

4 histamine-rich foods

Jakou roli hraje diaminoxidáza?


Ve spojení s intolerancí na histamin se často použivá termín diaminoxidáza, zkráceně DAO. DAO je enzym, který je primárně zodpovědný za štěpení histaminu, který příjmete ve stravě. Nejběžnější teorie o vzniku histaminové intolerance je založena na následujícím: Aktivita DAO je narušena, enzym štěpí histamin velmi pomalu a přebytek histaminu způsobuje obtíže.

Intolerance na histamin a potravinové alergie?

Histaminová intolerance není alergií, nicméně je často těžké přesně rozlišit tyto dva problémy, protože příznaky se vyskytují u obou případů po jídle a jsou prakticky identické. Z toho důvodu se histaminové intoleranci také říká pseudo alergie.

O to větší je potřeba jednoznačně odlišit, zda se jedná o intoleranci nebo alergii[4]. V reakci na typické příznaky lékaři obvykle zahájí test na potravinové alergie, jehož výsledek je negativní histaminová intolerance. V takovém případě by se váš lékař nebo terapeut měl domnívat, že můžete mít histaminovou intoleranci[2].

Samozřejmě se může stát, že trpíte jak potravinovou alergií, tak i histaminovou intolerancí - avšak různé potraviny jsou obvykle zodpovědné za odpovídající reakce[5].  

Histaminová intolerance - Příčiny

V tuto chvíli není z vědeckého pohledu žádný definitivní důkaz o tom, že příčinou histaminové intolerance může být problém s enzymem DAO. Někteří kritici mají dokonce podezření, že klinický obraz histaminové tolerance vůbec neexistuje nebo je psychosomatické podstaty[6].

Dobré vědět: Každý z nás dokáže tolerovat jen určité množství histaminu! U zdravých lidí to je množství maximálně 100 miligramů denně. To se může nacházet například ve zkažené rybě. Jestliže tento práh překročíme, bavíme se již o otravě. Pokud máte histaminovou intoleranci, budete reagovat na mnohem menší dávku, i když by nemusela způsobit otravu[7, 8].

Jaké jsou příčiny histaminové intolerance?

Histaminová intolerance znamená, že tělo nestíhá odbourávat histamin. Pro tento jev existují dvě možná vysvětlení[9]:

  1. Postižené osoby mají příliš velké množství histaminu, například kvůli nadměrné produkci (způsobené alergiemi, bakteriemi nebo krvácením do zažívacího traktu) nebo nadměrnému vstřebávání histaminu, histidinu či jiných biogenních aminů (ve formě potravy či alkoholu)
  2. V těle je postiženého je málo nebo jen neaktivní forma enzymu diaminoxidázy (DAO)

Výsledek je v obou případech stejný: v těle je příliš velké množství histaminu[2].

Co způsobuje nedostatek enzymu?

Ale proč některým lidem chybí enzym DAO? Existují různá vysvětlení a možné příčiny, obzvláště tyto:

  • Chronické střevní bolesti
  • Nedostatek vitamínů a zinku
  • Užívání léků a alkoholu

Chronické střevní bolesti 

K rozvoji histaminové intolerance přispívají podle všeho chronické nemoci zažívacího traktu. Často jsou postiženi lidé se syndromem dráždivého tračníku, gastritidou, Crohnovou nemocí nebo gastrointestinálními vředy. V těchto případech mohou změny ve střevní sliznici způsobovat nedostatečnou produkci enzymu DAO[10].

Užívání léků a alkoholu

Dalšími možnými příčinami získané histaminové intolerance jsou léky a alkohol. Oba zmíněné mohou potlačit činnost enzymu DAO. Například následující aktivní látky mohou ovlivnit funkci DAO a následně i množství histaminu[2]:

Aktivní složka

Obsažená v čem?

Acetylcystein (ACC)

léky od bolesti

Ambroxol

sirup proti kašli

Aminofylin

astma 

Amitriptylin

deprese

Chlorochin

malárie

Isoniazid

antibiotika

Metamizol

kolika

Metoklopramid

nevolnost

Propafenon

srdeční arytmie

Verapamil

ischemické choroby srdeční

 

Pokud pravidelně užíváte některé z těchto léků a zažíváte příznaky histaminové intolerance, poraďte se se svým lékařem. Úlevu od příznaků můžete pocítit už změnou léků.

Nedostatek vitamínů a zinku

Vitamíny B6 a C velice úzce spolupracují s enzymem DAO na odbourávání histaminu v těle. Pokud je těchto vitamínů nedostatek, množství histaminu se poměrně zvyšuje. Někteří vědci toto považují za možné vysvětlení histaminové intolerance u lidí, kteří nemají sníženou hladinu DAO. Jiní experti však pochybují, že by k intoleranci mohly vitamín B6 a C nějak zásadně přispět[10].

Dobré vědět: S histaminovou intolerancí může oklikou pomoci minerál zinek. Zinek je potřebný k aktivaci viatmínu B6, který podporuje enzym DAO v odbourávání histaminu.

Ve zkratce: Lidé s histaminovou intolerancí mají v těle příliš velké množství přenosné látky histaminu, obzvláště ve chvíli, kdy konzumují potraviny bohaté na histamin. Důvodem může být nedostatek enzymu způsobený nemocemi zažívacího traktu nebo léky.

Histaminová intolerance - Příznaky

Woman with headache - symptom of histamine intolerance

Jak se histaminová intolerance projevuje?

Příznaky histaminové intolerance zpočátku připomínají alergickou reakci, proto je často obtížné intoleranci identifikovat. Obtíže nastávají po požití potravin s vysokým obsahem histaminu obvykle okamžitě nebo do dvou hodin. Tyto příznaky mohou trvat až 12 hodin, někdy i déle.

Vzhledem k tomu, že se histamin dokáže připojit k určitým buňkám v  celém těle a spustit zánětlivé reakce, histaminovou intoleranci je možné cítit v různých částech těla. Obvyklé příznaky jsou[1, 2]:

Část těla

Příznaky

Kůže

Zarudnutí, svědění, otoky 

Zažívací trakt

Křeče, krvácení, průjem

Plíce a dýchací trakt


Kašlání, astma, křeče, rýma, obtížné polykání

Kardiovaskulární systém


Změny krevního tlaku, bušení srdce, abnormality srdečního rytmu, bezvědomí

Nervový systém

Bolesti hlavy, migrény, závratě

 

Příznaky se neprojevují u každého stejně. U některých lidí se mohou objevit dříve, u jiných je reakce silnější a u většiny se vyskytne pouze část z možných příznaků. Navíc každý člověk má jinou  individuální toleranční hladinu.  To znamená, například, že jeden člověk začne reagovat okamžitě po jednom hltu sklenice červeného vína, zatímco druhý si něčeho všimne až po vypití celé sklenice[4].

Histamin a migrény

Histamin může způsobovat bolesti hlavy u lidí s migrénou i bez migrény.[4]. Jak přesně se migréna vytvoří nebylo ještě přesně zjištěno, ale pravděpodobně nějak souvisí s přenosnými látkami, které spouští zánětlivé reakce. Histamin může hrát roli rozšiřováním cév, což způsobuje migrénové bolesti[11]. Tato teorie je podpořena studiemi, které často identifikovali nízké DAO koncentrace v krvi lidí, kteří trpěli migrénami. Také mnoho lidí s migrénami vypozorovalo souvislost mezi konzumací potravin obsahujících histamin a migrénovými záchvaty[12].

Histaminová intolerance a ženské pohlavní hormony

Vědci zjistili, že těhotné ženy mají menší náchylnost k histaminové intoleranci. Během těhotenství se migrény a bolesti hlavy vyskytují velice zřídka nebo vůbec. Může to být způsobeno tím, že kolísání hormonů během těhotenství zajišťuje výrazně větší množství DAO v těle. Nicméně po porodu se hodnoty sníží k normálu a histaminová intolerance se obvykle vrací v plné síle[4].

Projevy histaminové intolerance mohou být silnější také během menstruace Na druhou stranu, ženy s histaminovou intolerancí často zažívají výraznější menstruační projevy, obzvláště bolestivé křeče v břiše. To je pravděpodobně způsobeno interakcí histaminu a ženských pohlavních hormonů. Pokud je v těle velké množství histaminu, je zvýšená produkce estrogenu a naopak snížená produkce progesteronu. Tím se vyplavuje více látek přenášejících bolest a menstruační projevy jsou silnější[13, 15-17].

Histamin a atopická dermatitida

Histaminová intolerance je považována za možný spouštěč záchvatů atopické dermatitidy. Tato kožní nemoc způsobuje svědění a suché kožní vyrážky. Přenosná látka histamin hraje v této nemoci důležitou roli. Studie prokázaly, že pacienti s atopickou dermatitidou mají nedostatek enzymu DAO a mají v krvi příliš velké množství histaminu. Strava chudá na histamin může podle všeho zlepšit vzhled kůže a vést k menší četnosti propuknutí. V nutriční terapii se lidem s atopickou dermatitidou radí, aby se vyhýbali potravinám, které jsou bohaté na histamin[17].

Histaminová intolerance - Léčba

Jestliže trpíte histaminovou intolerancí, nejúčnnější terapií je vyhýbání se potravinám bohatým na histamin. Ale dobře se to říká, hůř uvádí do praxe. Histamin je přítomen v mnoha potravinách a jejich výrobci nemají uloženou povinnost informovat na obale výrobku, zda jej výrobek obsahuje.

Také je téměř nemožné se histaminu zcela vyhnout, jelikož je obsažen v podstatě ve všem, i když v malém množství. Mnoha těm, kteří trpí touto nepříjemností, se uleví, pokud se vyhýbají některým potravinám, které obsahují velké množství histaminu, nebo které zvyšují produkci přenosné látky.

6 Tips for Histamine Intolerance

Jak se léčí histaminová intolerance? 

Máte důvodné podezření na histaminovou intoleranci? Postupně můžete měnit svou stravu. Děje se tak v několika fázích:

Fáze č. 1: Období čekání

Zpočátku vyjměte ze své stravy potraviny bohaté na histamin  na 14 dní. Jestliže si všimnete výrazného zlepšení, je to jasný signál histaminové intolerance.

Fáze č. 2: Testovací fáze

Po 14 dnech striktního čekacího období můžete nyní postupně vracet malé dávky histaminu do jídelníčku. Nejlepší je testovat jednu potravinu denně. Cílem je zjistit vaši toleranci, tzv. práh tolerance. Veďte si deník příznaků , do kterého si budete vypisovat, co jste kdy jedli a jaké příznaky se za jak dlouho objevily. Takovýmto způsobem můžete zjistit, které potraviny tolerujete a v jakém množství.

Tato testovací fáze by měla trvat šest až osm týdnů. Během této doby budete také schopni vypozorovat, jaké další faktory vaše příznaky ovlivňují. Mezi ně může patřit stres, léky a menstruace.

Fáze č. 3: Dlouhodobá strava


Ve chvíli, kdy máte celkový přehled o tom, které potraviny tolerujete a v jakém množství, přešli jste do třetí fáze. Zpravidla si pak zavedete vyváženou a chutnou stravu. Jelikož může být v některých případech vhodné se držet této stravy po časově neomezenou dobu, doktoři a terapeuti hovoří o fázi permanentní stravy.[18].

Kterým potravinám se mám vyhýbat v případě, že mám histaminovou intoleranci?

Sausage, cheese, red wine contain a lot of histamine

Histamin se nachází hlavně v potravinách, které jsou fermentované, nebo ve kterých proces fermentace hraje roli, například potraviny, které dlouho zrály. Pro ilustraci, čerstvě ulovená ryba obsahuje histaminu velmi málo, zatímco výrazně zpracovaná a konzervovaná ryba obsahuje histaminu hodně. Obecně je seznam potravin obsahující histamin dlouhý[18]:

Skupina potravin

Obsah histaminu

Vhodné alternativy

Ryby

Ryby v konzervě (tuňák, ančovičky, makrela), marinované a uzené ryby

Čerstvě ulovené (!) domácí ryby nebo mražené ryby

Sýr

Zrající druhy jako parmazán, horský sýr, modrý sýr, zralý camembert, sýr se syrovým mlékem

Gervais, tvaroh, mozzarella, máslový sýr, mladá gouda

Maso/Salám

Uzené a na vzduchu sušené klobásy a masné výrobky jako salám, syrová šunka a slanina

Klobásy na vaření, jako jsou telecí klobásy, šunka

Zelenina

Kysané zelí, špenát, rajčata, rajčatové výrobky jako kečup, rajčatová pasta, rajčatová omáčka; avokádo, lilek, nakládaná zelenina

Všechny jiné druhy syrových nebo dušených výrobků

Ovoce

Zralé banány, kiwi, jahody, ananas, citrusy

Všechny jiné druhy, včetně džusů

Sladkosti

Čokoláda, kakao 

Dorty a sladkosti bez čokolády/ořechů

Slané/Jiné

Arašídy, lískové ořechy, vlašské ořechy; výrobky obsahující glutamát, ocet balzamiko

Popcorn, proso kuličky, slané pečivo, tyčinky, krekry, všechny jiné typy octu

Alkohol

Červená vína, dezertní vína, francouzské šampaňské, Prosecco, svrchně kvašená piva (pšeničné pivo), sudově stárnoucí alkohol (whisky, koňak), likéry

Bílé víno, červená vína s nízkým obsahem histaminu, šumivé víno nebo šampaňské s nízkým obsahem histaminu, nealkoholické pivo (většinou), pivo plzeňského typu, čiré pálenky, vodka, gin

 

Alkoholické nápoje většinou podporují uvolňování histaminu. Stojí tedy za to vyhnout se alkoholu, obzvláště pak v čekacím období.

Dobré vědět: Naneštěstí, nedokážete odstranit histamin z potravin vařením, zmražením, pečením, smažením ani ohřevem v mikrovlnné troubě. Teplo ani chlad nedokáže zničit histamin[2].

Další stravovací tipy 

Nejsou jen potraviny, které samy v sobě obsahují hodně histaminu, ale také potraviny, které způsobují, že tělo uvolňuje více histaminu. Patří mezi ně tyto[19]:

  • Jahody, citrusy, ananas, kiwi 
  • Mořské plody
  • Mléko

Jiné potraviny se mohou vzájemně rušit s enzymem DAO štěpícím histamin[19]:

  • Čokoláda
  • Ovoce: citrusy, ananas, papaja, maliny, hrušky, banány
  • Rajčata a luštěniny
  • Pšeničné klíčky
  • Kešu ořechy, vlašské ořechy

Toto je dobré vědět: Množství histaminu v potravinách se může výrazně lišit v závislosti na jeho čerstvosti, zralosti a úpravě[20].

Léčba tlustého střeva a histaminová intolerance

Zdravé tlusté střevo může přispět k lepší produkci enzymu DAO štěpícího histamin. Pokud máte zánět střevní sliznice, nebo jsou poškozeny buňky střevního epitelu, enzym není možné produkovat v dostatečném množství. Dalším problémem může být špatná kolonizace bakterií ve střevech. Terapie tlustého střeva může tuto situaci napravit a nabudit opětovnou tvorbu DAO enzymů. Základním stavebním kamenem je rekonstrukce přirozené kolonizace mikroorganizmů alespoň jednou ročně. Má to smysl, protože získanou histaminovou intoleranci je takto možné zlepšit, nebo dokonce vyléčit.

Zlepšují histaminovou intoleranci léky?

Histaminovou intoleranci není možné vyléčit léky. Léky vám však pomohou krátkodobě zmírnit příznaky. I při užívání léků byste se měli vyhnout červenému vínu, zrajícímu sýru a podobným potravinám. Mezi nejběžnější léky patří antihistaminika a výrobek DAOsin.

Kdy je doporučováno uživat antihistaminika?

Antihistaminika zabraňují buňkám imunitního systému uvolňovat histamin. Také jsou aktivními složkami v lécích proti alergiím. Zda zmírní histaminovou intoleranci záleží na projevech, které vás obtěžují. Jestliže intolerance způsobuje průjem, antihistaminika obvykle pomohou. Působí však méně proti bolestem hlavy. Zpravidla doktoři předepisují antihistaminika v každém případě, aby léčili některé příznaky. Neměli by být užívány nepřetržitě[19].

Léky pro okamžitý účinek:

Zvláště na oslavách a v restauracích je obtížné se zcela vyhnout potravinám neobsahujícím histamin. Mnoho postižených lidí spoléhá v takových situacích na výrobek DAOsin od farmaceutického výrobce STADA. Tento potravinový doplněk obsahuje DAO získanou ze zvířat a měl by podpořit vaše střeva ve štěpení histaminu. Studie zatím účinek tohoto produktu nepotvrdily - někteří odborníci říkají, že v současné době neexistuje žádný lék, který by zvýšil aktivitu enzymu DAO[18].

Stručně: Pokud máte podezření na histaminovou intoleranci, měli byste se vyhýbat alkoholu, potravinám bohatým na histamin a potravinám, které histamin uvolňují. Pro krátkou úlevu od příznaků můžete užívat antihistaminika.

Test na histaminovou intoleranci

Jelikož ještě není přesně zjištěno, co se děje v těle při histaminové intoleranci, neexistuje žádná standardizovaná metoda pro její měření. Prvním krokem obvykle bývá určit projevy a vynechávat konkrétní potraviny, abychom mohli pozorovat možné změny.

Který test mi dokáže říci, jestli trpím histaminovou intolerancí?

Existují dva způsoby, jak potvrdit vaše podezření:

1. Provokační test: Váš doktor vám podá určité množství histaminu, obvykle ve formě tabletky. Jiný den dostanete jinou tabletku bez histaminu. Doktor pozoruje, jak vaše tělo v obou případech reaguje[3].

2. Laboratorní diagnostika: V praxi a ve vědeckých studiích se více používá měření DAO enzymu. Studie ukázaly, že lidé, kteří na sobě pozorovali histaminovou intoleranci, měli výrazně nižší koncentraci enzymu v těle, než skupina zdravých lidí[3, 14, 15].

Měření methylhistaminu v moči je však silně kritizováno. Podle některých odborníků je hodnota velice nepřesná a může se zvýšit stravou bohatou na bílkoviny.

Na které další nemoci bych se měl nechat vyšetřit?

Projevy poukazující na histaminovou intolerance mohou být také spjaty s jinými zdravotními problémy. Zvláště pokud máte pravidelné zažívací obtíže, měli byste se poradit s doktorem ohledně možného zánětlivého onemocnění střev , jako gastritida nebo Crohnova choroba. Můžete mít také jiné intolerance, jako na laktózu, fruktózu či sorbitol[2].

Kde si mohu nechat udělat test na histaminovou intoleranci?

cerascreen histamine intolerance test

Pokud si chcete nechat udělat test na histaminovou intoleranci, většinou je to možné u vašeho doktora, například všeobecný doktor často nabízí DAO test. Doktoři se vás většinou zeptají na projevy a poradí vám, abyste si vedli deník projevů.




Alternativou může být vlastní testování v domácím prostředí. Například s naším cerascreen® testem na histaminovou intoleranci, si můžete jednoduše zjistit, jak vysokou hladinu DAO máte v krvi - a získat tak přehled o možných intolerancích. Test provedete tak, že si odeberete malé množství krve z konečku prstu a pošlete vzorek do specializované laboratoře. Později obdržíte podrobnou zprávu s výsledným množstvím DAO v krvi a s hodnotnými zdravotními radami.


Histaminová intolerance: Stručně

Co je to histamin?

Histamin je přenosná látka s důležitými funkcemi pro imunitní systém. Je také zodpovědná za alergické projevy.

Co je to histaminová intolerance?

Lidé s histaminovou intolerancí trpí intolerancí na potraviny s vysokým obsahem histaminu. Můžete mít příliš malé množství enzymu DAO, který štěpí histamin v těle.

Jaké jsou příznaky histaminové intolerance?

Typickými příznaky jsou bolesti hlavy, rýma, abnormality srdečního rytmu a kožní vyrážky. Histaminová intolerance také může zhoršit projevy menstruačních křečí, migrén a atopické dermatitidy.

Jaké jsou příčiny histaminové intolerance? 

Vědci ještě nevyzkoumali příčinu histaminové intolerance. Někteří věří, že chronické střevní nemoci, léky a alkohol mohou zabránit enzymu DAO správně vykonávat svou práci.

Jak mohu s histaminovou intolerancí bojovat?

Neexistuje lék, který by léčil intoleranci. Akorát můžete zkusit užívat antihistaminika pro krátkodobý účinek. Jedinou účinnou terapií je vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem histaminu jak jen to je možné a projít třífázovou změnu jídelníčku.

Které potraviny obsahují hodně histaminu?

Histamin se nachází obzvláště ve fermentovaných a zrajících potravinách - například ryby v konzervě, červené víno, zrající sýry a uzené párky, klobásy.

Zdroje

  1. Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., Plevkova, J.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia. 43, 498–506 (2015). doi:10.1016/j.aller.2015.05.001
  2. Histaminintoleranz – aktueller Stand der Technik von Diagnose und Therapie, https://pdfs.semanticscholar.org/935a/64284447ce9428c46e6da6981ec8c04ca74f.pdf
  3. REESE, I., BALLMER-WEBER, B., BEYER, K., ERDMANN, S., FUCHS, T., KLEINE-, J.: Vorgehen bei Verdacht auf Unverträglichkeit gegenüber oral aufgenommenem Histamin. Allergo J. 7
  4. Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
  5. Histamin-Unverträglichkeit (4), http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2005/oeaez-11-10062005/histamin-unvertraeglichkeit-4.html
  6. Sattler, J., Häfner, D., Klotter, H.J., Lorenz, W., Wagner, P.K.: Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions. 23, 361–365 (1988)
  7. Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf, https://ainotes.wikispaces.com/file/view/Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf
  8. Kanny, G., Gerbaux, V., Olszewski, A., Frémont, S., Empereur, F., Nabet, F., Cabanis, J.C., Moneret-Vautrin, D.A.: No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J. Allergy Clin. Immunol. 107, 375–378 (2001). doi:10.1067/mai.2001.112122
  9. Manzotti, G., Breda, D., Di Gioacchino, M., Burastero, S.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 29, 105–111 (2016). doi:10.1177/0394632015617170
  10. Maintz, L., Novak, N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr. 85, 1185–1196 (2007). doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
  11. Berlit, P.: Basiswissen Neurologie. Springer Berlin Heidelberg, Berlin, Heidelberg (2014)
  12. Alstadhaug, K.B.: Histamine in Migraine and Brain. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 54, 246–259 (2014). doi:10.1111/head.12293
  13. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
  14. Bódis, J., Tinneberg, H.R., Schwarz, H., Papenfuss, F., Török, A., Hanf, V.: The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol. Endocrinol. 7, 235–239 (1993)
  15. Rubio, E., Estañ, L.A., Morales-Olivas, F.J., Martinez-Mir, I.: Influence of hormonal treatment on the response of the rat isolated uterus to histamine and histamine receptor agonists. European Journal of Pharmacology. 212, 31–36 (1992). doi:10.1016/0014-2999(92)90068-F
  16. Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013
  17. Guida, B., De Martino, C.D., De Martino, S.D., Tritto, G., Patella, V., Trio, R., D’Agostino, C., Pecoraro, P., D’Agostino, L.: Histamine plasma levels and elimination diet in chronic idiopathic urticaria. Eur J Clin Nutr. 54, 155–158 (2000)
  18. Bericht & Report: Histaminunverträglichkeit. 5
  19. Histaminintoleranz, http://www.akadmed.com/files_dow/elearn/Lehrbuch/NMU_Histaminintoleranz_Jarisch_2010-01-01.pdf
  20. Histaminintoleranz: Fakt oder Fiktion?, https://www.rosenfluh.ch/rosenfluh/stories/publikationen/tmj/2009-02/10_Histaminintoleranz_2.09.pdf
  21. Mušič, E., Korošec, P., Šilar, M., Adamič, K., Košnik, M., Rijavec, M.: Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wien. Klin. Wochenschr. 125, 239–243 (2013). doi:10.1007/s00508-013-0354-y
  22. Maintz, L., Benfadal, S., Allam, J.-P., Hagemann, T., Fimmers, R., Novak, N.: Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 1106–1112 (2006). doi:10.1016/j.jaci.2005.11.041