Zdravé tuky
Ryby jsou zdravé – zejména kvůli tomu, že obsahují hodně Omega 3 mastných kyselin, které jsou zdravé pro naše tělo. U spousty lidí je však v dnešní době bohužel poměr Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin úplně nevyvážený.
Inuité, původní obyvatelé Grónska, se tradičně stravují výlučně rybami, velrybami a tuleni. Ačkoli jde o monotónní stravu, bohatou na tuky, jsou překvapivě zdraví. To může být také proto, že tento tuk není konec konců tuk. Inuitské základní potraviny obsahují vysoké množství Omega 3 mastných kyselin, což vedlo výzkumníky k mnohem podrobnějšímu pohledu na účinky nenasycených mastných kyselin na zdraví.
Zjistilo se, že v těle Inuitů se v průběhu evoluce vyvinula genová mutace, díky které funguje unikátní metabolismus lipidů. Jejich strava s vysokým obsahem tuku je pro většinu lidí na celém světě mnohem méně zdravá. Ale díky Inuitům nyní víme více o nenasycených mastných kyselinách a jejich pozitivních účincích na naše tělo[1, 2].
Pro více informací o tom, jak nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6 interagují a jaké účinky mají na vaše zdraví, si přečtěte v tomto článku. Dozvíte se o problémech, které vznikají, když máte v těle příliš mnoho Omega 6 a příliš málo omega 3, jak otestovat své hodnoty a jak je optimalizovat pomocí diety a doplňků stravy.
Co jsou mastné kyseliny?
Mastné kyseliny, jako jsou Omega 3 a Omega 6, jsou chemické sloučeniny, které jsou důležitou složkou tuků v naší stravě. Tuková molekula je obvykle tvořena alkoholovým glycerolem a třemi mastnými kyselinami. Tyto mastné kyseliny se nazývají monokarboxylové kyseliny a obsahují dlouhý uhlíkový řetězec.
Celkově mají všechny typy tuků následující funkce v těle:
- Zdroj energie: Jeden gram tuku poskytuje asi devět kilokalorií
- Obohacovač chuti: tučná jídla mnohým chutnají mnohem více
- Generátor tepla
- Rezervy energie
- Součásti buněčných membrán a nezbytné látky pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (vitamíny A, D, E, K)
Co jsou nenasycené kyseliny?
Mastné kyseliny se dají rozdělit do dvou různých kategorií: konkrétně na nasycené mastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny, do kterých patří omega 3 a omega 6 kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny mají mezi atomy uhlíku dvojné vazby , a proto se liší v jejich chemické struktuře od nasycených mastných kyselin.
Typ mastné kyseliny naprosto určuje vlastnosti tuku. Rozhoduje, zda je tuk tekutý nebo pevný a zda je možné jej zahřát. Tuky, které převážně obsahují nenasycené mastné kyseliny, jsou obvykle při pokojové teplotě tekuté - typický příklad je olej. Nasycené tuky se však dostávají do pevné podoby, jako jsou v mase nebo másle.
Nasycené tuky |
Nenasycené tuky |
Máslo |
Olivový olej |
Kokosový olej |
Řepkový olej |
Palmový olej |
Slunečnicový olej |
Červené maso a mastné párky |
Ryby |
Nasycené mastné kyseliny se řadí k nezdravým tukům. Stimulují vlastní produkci cholesterolu a zvyšují hladinu triglyceridů v krvi. Triglyceridy slouží jako zdroje energie, ale také jsou schopni, vyskytují-li se ve velkém množství, podpořit rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Celkově ale nejsou zdraví škodlivé - dle nedávných studií mají i potvrzené pozitivní účinky s nasycenými mastnými kyselinami. Umí zvyšovat hladinu cholesterolu. Nasycené tuky by neměly tvořit více než deset procent Vašeho denního přijmu kalorií.
Hydrogenové kyseliny
Hydrogenové kyseliny se vyskytují v malých množstvích v hovězím a v kravském mléku. Většina z nich vzniká průmyslovým ztvrzením nebo pokud se nenasycené mastné kyseliny intenzivně ohřívají po dlouhou dobu, například při smažení. Hydrogenové kyseliny se nenacházejí jen ve smažených jídlech, jako jsou hranolky, ale i v nálevech, sušenkách a mnoha pekárenských výrobcích.
Větší množství hydrogenových mastných kyselin poškozuje vaše zdraví a zvyšuje riziko arteriosklerózy a dalších nemocí. Mohou rychle vést k tvorbě sraženin v krvi, může dojít k narušení krevního oběhu. Navíc hydrogenové mastné kyseliny zvyšují hladiny "špatného" LDL cholesterolu, což způsobuje v našich buňkách mikro-záněty[3]. Hydrogenové mastné kyseliny jsou opravdu nezdravé tuky.
Omega 3 mastné kyseliny
Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny jsou polynenasycené mastné kyseliny, například mastné kyseliny s násobnými dvojnými vazbami na svých atomech uhlíku. Poloha první dvojné vazby mezi atomy uhlíku určuje, zda se jedná o Omega 3 nebo Omega 6 mastnou kyselinu. Pokud je první dvojná vazba na třetí uhlíkové vazbě, jedná se o Omega 3 mastnou kyselinu. Pokud se vyskytuje u šesté uhlíkové vazby, pak se označuje jako Omega 6 mastná kyselina.
Proč jsou Omega 3 mastné kyseliny důležité?
Jednotlivé mastné kyseliny se od sebe liší počtem uhlíkových atomů. Nejdůležitějšími zástupci jsou Omega 3 mastné kyseliny, kam patří:
- Kyselina alfa-linolenová (ALA) - 18 atomů uhlíku
- Kyselina eikosapentaenová (EPA) - 20 atomů uhlíku
- Kyselina dokosahexaenová (DHA) - 22 atomů uhlíku
Co jsou nenasycené kyseliny?
Esenciální mastné kyseliny, jako je kyselina omega-3 mastná kyselina alfa-linolenová a mastná kyselina omega-6 kyselina linolová , nemohou být produkovány lidským tělem. Musí být konzumovány ve stravě.
Kyselina alfa-linolenová se v těle přeměňuje na kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA). DHA a EPA jsou také známé jako aktivní mastné omega 3 kyseliny - tělo je může využívat přímo k uvolnění jejich účinků.
Která jídla obsahují omega 3 nenasycené mastné kyseliny?
Kyselina alfa-linolenová se nachází v některých potravinách rostlinného původu a ve větších množstvích zejména v lněném oleji, řepkovém oleji, chia semínkách a vlašských ořechách. V těle se ALA přeměňuje na dvě mastné kyseliny DHA a EPA. V průběhu této transformace však může dojít ke ztrátám, což znamená, že ALA bude obvykle produkovat pouze malé množství EPA a DHA.
Jídla |
Kyselina alfa-linolenová v mg / 100 g |
Lněný olej |
52,800 |
Chia semínka |
19,000 |
Vlašské ořechy |
10,172 |
Řepkový olej |
8,584 |
Je mnohem efektivnější EPA a DHA přijmout ve stravě. Přesto se však dvě Omega 3 mastné kyseliny dají nalézt především ve velmi tučných rybách ze studených vod.. Losos, makrela, sleď, tuňák a sardinka jsou druhy ryb nejbohatší na Omega 3.
Druhy ryb |
EPA v g/100 g |
DHA v g/100 g |
Omega 3 (celkem) v g/100 g |
Tuňák |
1.4 |
1.2 |
2.6 |
Losos |
0.7 |
1.9 |
2.6 |
Sleď |
0.7 |
1.2 |
1.9 |
Makrela |
0.6 |
1.1 |
1.7 |
Sardinky |
0.6 |
0.8 |
1.4 |
Zajímavá informace - proč ryby obsahují tolik Omega 3? Studenovodní ryby se živí hlavně řasami a korýši, které obsahují velké množství Omega 3 mastných kyselin ALA, EPA a DHA. Život ryby na těchto mastných kyselinách závisí, bez nich by totiž jejich buněčné membrány při nízkých teplotách v moři ztuhly [4].
Kolik Omega 3 kyselin potřebuji denně?
Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučují každý den alespoň 250 miligramů Omega 3 mastných kyselin – takové množství je nutné, aby si tělo účinně udrželo kardiovaskulární funkce. Ale, dle obou organizací, jsou dva až čtyři gramy Omega 3 mastných kyselin za den optimum. Příkladem může být, že tato množství měla pozitivní účinky na osoby trpící koronálními onemocněními a depresemi.
Státní zdravotní ústav (NIH) doporučuje na základě věkových skupin různá množství Omega 3 mastných kyselin:
Doporučovaná denní dávka Omega 3 mastných kyselin v miligramech (mg) NIH:
Věk |
Muži |
Ženy |
Od narození do 6 měsíců |
500 mg |
500 mg |
Od 7 do 12 měsíců |
500 mg |
500 mg |
Od 1 do 3 let |
700 mg |
700 mg |
Od 4 do 8 let |
900 mg |
900 mg |
Od 9 do 13 let |
1,200 mg |
1,000 mg |
14 let a více |
1,600 mg |
1,100 mg |
Chcete-li přijmout více než dva gramy Omega 3 denně, je nutné každý den zkonzumovat konzumovat 5 gramů lněného oleje. S rybami je to snadnější: K uspokojení Vašich potřeb stačí dvě jídla týdně obsahující mořské ryby .
Stav hladiny Omega 3
V západním světě většina lidí nekonzumuje dostatek omega 3. Například německá výživová společnost odhaduje, že Němci konzumují jen o něco míň než 200 miligramů omega 3 mastných kyselin denně a děti dokonce jedí jen 100 miligramů denně[12].
Jste-li vegetariáni nebo vegani nebo pokud nejíte ryby z jiných důvodů, může být problémem konzumovat v potravě dostatek EPA a DHA mastných kyselin. V takovém případě byste měli zvážit doplnění Omega 3 doplňky stravy.
Proč lidé potřebují Omega 3?
Omega 3 mastné kyseliny, stejně jako jiné tuky, jsou zdroji energie a součástmi buněčných membrán. Navíc figurují ve spoustě funkcí v lidském těle. Mezi ně patří: [3]:
- Vznik tkáňových hormonů
- Antioxidační účinky
- Zředění krve (antikoagulace) a snížení krevního tlaku
- Posílení imunitního systému a ochrana před infekcemi
- Vazodilatace
Zdá se, že je tělo schopno lépe plnit všechny tyto úkoly, když je dostatečně zásobováno mastnou kyselinou Omega 3. Několik studií ukázalo, že v posledních letech mohou mastné kyseliny pomoci při prevenci nebo léčbě určitých onemocnění.
Omega 3 a kondice srdce
O účincích Omega 3 mastných kyselin na kardiovaskulární systém bylo provedeno hodně výzkumů. Americká kardiologická asociace a výzkumníci na Harvardské univerzitě doporučují pravidelnou konzumaci ryb, které jsou bohaté na Omega 3 mastné kyseliny. Dle nich jde o prevenci srdečních onemocnění a snižuje se riziko předčasného úmrtí. [33].
Výzkumy ukázaly, že Omega 3[29-31]:
- snižuje riziko infarktu o 19 až 45 procent.
- snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 45 procent.
- Dostává srdeční arytmii pod kontrolu.
Ve studiích na zvířatech prováděných na myších působily omega 3 mastné kyseliny proti zánětlivým procesům v cévách - což by mohlo znamenat, že mohou být účinné při prevenci a léčbě arteriosklerózy . Nicméně tento účinek u lidí zatím nepotvrdily žádné klinické testy[32].
Osoby trpící nasrdeční nedostatečnost by měli být opatrní při péči o zdraví pomocí Omega 3. Mastné kyseliny mohou snížit excitabilitu srdečních buněk, což snižuje srdeční činnost a může představovat problémy v již slabém srdci [3].
Účinky Omega 3 na mozek a psychiku
Omega 3 mastné kyseliny si také umí najít cestu do mozkových buněk - a podle některých studií mohou mít pozitivní vliv na vývoj mozku a psychiku. V řadě studií se ukázalo, že doplňky s rybím olejem snižují riziko deprese a úzkostné poruchy a zlepšují průběh psychóz [34, 36-39] .
Omega 3 může také účinkovat na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Strava bohatá na Omega 3 může podle některých studií zpomalit postup Alzheimerovy choroby a zlepšit náladu nemocných[41-43].Studie provedené na dětech, které mají ADHD také prokázaly, že Omega 3 doplňky mohou podpořit pozornost a snížit hyperaktivitu.[27, 45].
Jsou lidé díky Omega 3 mastným kyselinám inteligentnější? Někteří vědci naznačují možnost, že se u lidí vyvinula vyšší inteligence díky konzumaci stravy, která je bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Díky nim totiž rostou mozky rychleji.[40].
Omega 3 posiluje imunitní systém
Protizánětlivý účinek mastných kyselin omega 3 může také pomoci imunitnímu systému, což může mít pozitivní dopad na imunodeficit a autoimunní onemocnění , jako jsou revmatismus, astma a Crohnova choroba - u té bylo zjištěno, že těží z vysoké dávky Omega 3 v doplňcích[46-49].
Omega 3 pro těhotné ženy a děti
Vypadá to, že mastné kyseliny hrají klíčovou roli ve vývoji mozku u dětí. Studie zjistily, že Omega 3 pozitivně ovlivňuje čtení, koncentraci a pozornost . Takže je na rodičích, aby zajistili, že jejich děti budou dostávat dostatečné množství Omega 3 mastných kyselin [13,14] sup>. Těhotné a kojící ženy by měly také v této souvislosti věnovat pozornost vlastní stravě. Již v děloze Omega 3 pravděpodobně výrazně podporuje tělesný a duševní vývoj dítěte[53].
Je zde však jeden háček. Některé ryby bohaté na Omega 3, zejména velké dravé ryby, jako je tuňák, platýs, mečoun a úhoř, často obsahují velké množství toxických těžkých kovů , například rtuť. Zdravotní orgány doporučují, aby se těhotné ženy a děti těmto druhům ryb vyhýbaly, protože rtuť může narušit vývoj nervového systému. Druhy jako losos, sleď a treska nejsou tolik kontaminované.
Stručně řečeno: Různé studie potvrdily, že Omega 3 mohou podpořit prevenci kardiovaskulárních onemocnění a mentálních chorob, včetně deprese a jejich pozitivního vlivu na imunitní systém a vývoj mozku.
Omega 6 mastné kyseliny
Stejně jako Omega 3 mastné kyseliny jsou Omega 6 mastné kyseliny polynenasycené mastné kyseliny. Jejich rozdíl spočívá v chemickém složení: U Omega 6 mastných kyselin je dvojná vazba na šestém atomu uhlíku.
Nejdůležitější Omega 6 mastné kyseliny jsou:
- Kyselina linolová - 18 atomů uhlíku
- Kyselina gama-linolenová - 18 atomů uhlíku
- Kyselina arachidonová - 20 atomů uhlíku
Mezi omega-6 mastnými kyselinami je kyselina linolová esenciální mastná kyselina , kterou naše tělo nemůže syntetizovat samo od sebe. Pokud přijímáme kyselinu linolovou v naší stravě, tělo ji může použít k vytvoření kyseliny gama-linolenové a kyseliny arachidonové.
Proč lidé potřebují Omega 6 mastné kyseliny?
Ve spoustě příkladů představují Omega 6 mastné kyseliny opak Omega 3 mastných kyselin. Mezi funkce Omega 6 patří:
- Vasokonstrikce
- Koagulace krve
- Regulace krevního tlaku
- Snížení hladiny cholesterolu
- Růst a procesy oprav a obnovy
Tvrdí se, že Omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, kdežto Omega 6 mastné kyseliny naopak podporují záněty. Je to proto, že kyselina arachidonová tvoří určité tkáňové hormony, které dále vytvářejí volné radikály. Volné radikály napadají vlastní buňky těla a vedou k zánětu.
Která jídla obsahují Omega 6 mastné kyseliny?
Omega 6 mastné kyseliny lze nalézt především v rostlinných produktech:
Jídla |
Omega 6 v mg/100 g |
Bodlákový olej |
74,500 |
Kukuřičný olej |
53,510 |
Sójový olej |
50,418 |
Olej z dýňových semen |
50,000 |
Olivový olej |
9,763 |
Slunečnicový olej |
3,606 |
Kokosový olej |
1,800 |
Avokádo |
1,689 |
Hovězí |
310 |
Kolik Omega 6 denně potřebuji?
Rada pro výživu Lékařského institutu USA doporučuje, aby dospělí muži užívali 14 gramů kyseliny linolové denně a ženy 11 gramů. Německá společnost pro výživu (DEG) doporučuje pokrýt 2,5 procent denního kalorického příjmu mastnými kyselinami omega 6[15].
Ve skutečnosti většina lidí v Americe a Evropě konzumuje dostatečné množství Omega 6, její nedostatek je extrémně vzácný. Mnohem častěji se stává, že lidé konzumují nedostatečné množství Omega 3, čímž nejsou mastné kyseliny v rovnováze.
Poměr Omega 6 a Omega 3
Chcete-li naplno využívat benefitů pro zdraví z Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin, je zásadní udržovat poměr Omega 6 a Omega 3 mastných kyselin
Jakých hodnot by měl nabývat poměr mezi Omega 6 a Omega 3?
Někteří vědci předpokládají, že naši předci, lovci, byli schopni udržovat poměr Omega 6 a Omega 3 1 ku 1 - a evoluce počítá s tímto poměrem v našem těle.
Tento poměr je s moderní stravou takřka nedosažitelný, protože naše strava zahrnuje přílišné množství potravin obsahujících Omega 6. Na našich talířích se s rybami bohatými na Omega 3 mastné kyseliny potkáváme mnohem méně často než s kouskem chleba namazaným margarínem bohatým na Omega 6 nebo s jídlem, které je smaženo či jinak upraveno za pomoci rostlinného oleje. Specializované společnosti, jako je Německá výživová společnost , proto doporučují poměr omega 6 k omega 3 5 ku 1[16].
Většina lidí se však v západním světě značně odchyluje od těchto doporučení. Odhaduje se, že poměr Omega 6 ku Omega 3 je v průměru 15 ku 1. Jiné údaje dokonce uvádějí hodnoty až 30 ku 1 [17, 18, 19] . Zejména v Evropě a Americe se konzumuje mnohem více potravin obsahujících omega 6 než potravin obsahujících omega 3. Pro většinu lidí je smysluplné konzumovat méně Omega 6 mastných kyselin a více Omega 3 mastných kyselin.
V této tabulce vidíte vztah mezi těmito dvěma typy mastných kyselin v různých potravinách[20]:
Jídla |
Poměr Omega 6 a Omega 3 |
Losos (100 g) |
1:12 |
Konzervovaný tuňák (uchováván v oleji) 100 g |
15:1 |
Konzervovaný tuňák (bez oleje) 100 g |
1:20 |
Mandle 20 g |
1987:1 |
Slunečnicová semínka 20 g |
312:1 |
Čajová lžička slunečnicového oleje |
120:1 |
Margarín |
80:1 |
1 čajová lžička lněného oleje |
1:4 |
1 čajová lžička olivového oleje |
11:1 |
Špenát 100 g |
1:5.4 |
Mrkev 100 g |
57:1 |
Cereálie obecně |
10:1 |
Věděli jste, že Inuité, kteří se stravují rybami bohatými na Omega 3 mastné kyseliny – tuleni, velrybami – přijímají mnohem více Omega 3 než Omega 6? Jejich poměr Omega 6 ku Omega 3 je mezi 1:2 a 1:4[21].
Proč je poměr Omega 6 a Omega 3 důležitý?
Jak Omega 3, tak Omega 6 mastné kyseliny regulují procesy v cévách a podílejí se na zánětlivých procesech. Omega 3 mastné kyseliny rozšiřují cévy, zlepšují průtok krve a brání zánětlivým procesům, zatímco Omega 6 mastné kyseliny působí opačně. Zužují krevní cévy, podporují koagulaci krve a jsou prozánětlivé.
Omega 3 (kyselina eikosapentaenová) |
Omega-6 (kyselina arachidonová) |
vazodilatační |
vazokonstriktor |
antikoagulant |
podpora koagulace |
protizánětlivé |
prozánětlivé |
Když jsou obě mastné kyseliny ve stavu rovnováhy, označujeme to jako zánětově neutrální stav - což považujeme za příznivé vůči zdraví. Rovnováha pomáhá udržet Vaše cévy stabilní a pomáhá Vaší krvi roznášet po těle živiny[25].
Nadbytek Omega 6 mastných kyselin může vést k vazokonstrikci a ucpávání cév. V takovém případě pak neteče krev skrze tepny a žíly, takže živiny se dostávají do orgánů a svalů tak efektivně. Navíc nadbytek Omega 6 mastných kyselin zvyšuje riziko rozvoje zánětu, např. v srdci a plicích [22] Podobná situace nastává u osob s nadváhou, jež mají často vysoké hladiny Omega 6. V takovém případě pak nepříznivý poměr kyselin podporuje vytváření tukových buněk a zvyšuje riziko přírůstku váhy. [50, 51].
Velkýnadbytek Omega 3 mastných kyselin může též vést k dalším problémům. Studie byly mimo jiné schopny spojit vyšší hladiny Omega 3 s rakovinou prostaty a slabšími reakcemi imunitního systému na viry a bakterie. Faktem však zůstává, že je velmi obtížné se předávkovat Omega 3 pouze z naší strany. Případy předávkování Omega 3 se objevují u osob, které užívají vysoké dávky doplňků stravy s Omega 3. [23, 24].
Jaké jsou příznaky nedostatku Omega 3?
V případě, že trpíte nedostatkem Omega 3 nebo naopak nadbytkem Omega 6, se u Vás mohou objevit následující příznaky. r[26]:
- Únava a deprese
- Špatná paměť
- Suchá pokožka
- Problémy se srdcem, vysoký krevní tlak a vazokonstrikce
- Vyšší náchylnost k infekci
Test Omega 3

Poměr mezi Omega 3 a Omega 6 se dá změřit v krvi - laboratorní analýza je schopna popsat různé mastné kyseliny a jejich vzájemný vztah.
Jak si mohu otestovat hladinu Omega 3?
Jak lze stanovit hladinu zásob omega mastných kyselin pomocí self-testu . Pomocí testu cerascreen® Omega 3 Testu můžete provést takovou analýzu v pohodlí Vašeho domova. Pro provedení testu stačí jednoduše odebrat malý vzorek krve píchnutím do prstu a poslat jej do odborné laboratoře. Laboratoř pak určí profil mastných kyselin v krvi a vypočítá poměr Omega 6 ku Omega 3 a index Omega 3 , tj. poměr Omega 3 mastných kyselin ku celkovému množství mastných kyselin. Též dostanete rady, jak zlepšit své hodnoty druhem stravy nebo užíváním doplňků.
Omega 3 doplňky
Pokud chcete vytvořit rovnováhu mezi Omega 6 a Omega 3 mastnými kyselinami výlučně za pomocí stravy, pak máte jedinou možnost: Nejméně dvakrát týdně musíte jíst rybí maso z ryb z chladných vod. Jde o běžné doporučení i od profesionálních společností, jako je Světová zdravotnická organizace a Německá výživová společnost.
Pro osoby, které nekonzumují tolik ryb, to samozřejmě může být velmi náročné – stejně jako pro vegetariány a vegany. V takových případech je vhodné používat Omega 3 doplňky pro znovunastolení rovnováhy.
Které Omega 3 doplňky bych měl(a) brát?
Dobré doplňky by měly obsahovat Omega 3 mastné kyseliny v jejich aktivní formě, konkrétně mastné kyseliny EPA a DHA. Díky tomu bude tělo přímo schopno zpracovat Omega 3 mastné kyseliny. Kromě toho by mělo být v doplňku obsaženo co nejméně přísad , aby nedošlo k rušení efektu. Užitečné přísady jsou antioxidanty, které prodlužují životnost výrobku.
Obvykle se doplňky stravy Omega 3 dodávají ve formě kapslí nebo kapek s odměrnými lžičkami. Mnoho doplňků je založeno na rybím oleji - proto by měli být vegetariáni a vegani pozorní při nákupu a zkontrolovat složení výrobku. Veganské doplňky Omega 3 se obvykle vyrábějí z oleje z řas.
Užitečná informace: Omega 3 pro atlety. Vědci v současné době zkoumají, zda Omega 3 doplňky zlepšují kondici. Momentálně se vědci snaží přijít na to, zda jsou schopny Omega 3 podpořit růst svalstva a výdrže a zkrátit regeneraci mezi cvičeními.[52].
Omega 3 a Omega 6: ShrnutíCo jsou omega mastné kyseliny?Mastné kyseliny jako jsou Omega 3 a Omega 6 představují významnou část tuků obsaženou v naší stravě. Jako nenasycené mastné kyseliny mají charakteristickou chemickou strukturu: Některé atomy v jejich dlouhých uhlíkových řetězcích jsou spojeny dvojnými vazbami. U Omega 3 mastných kyselin je první dvojná vazba na třetím atomu uhlíku, zatímco u Omega 6 mastných kyselin je to šestý uhlík. Co jsou nenasycené mastné kyseliny?Mastným kyselinám se říká "esenciální", jestliže je naše tělo není schopno vytvořit a pokud je potřebujeme, musíme je přijmout ve stravě. Mezi esenciální mastné kyseliny patří kyselina alfa-linolová s omega-3 mastnou kyselinou a kyselina linolová s omega-6 mastnou kyselinou. Proč jsou Omega 3 mastné kyseliny důležité?Omega 3 provádí v těle mnoho důležitých funkcí. Mimo jiné tyto mastné kyseliny přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému a psychiky, posilují imunitní systém a hrají důležitou roli ve vývoji mozku u dětí. Která jídla obsahují Omega 6 mastné kyseliny?Omega-6 se vyskytuje v mnoha rostlinných potravinách, například v margarínu, slunečnicovém oleji, olivovém oleji, oleji z dýní a avokádu. V západním světě lidé mají tendenci jíst mnoho Omega 6 mastných kyselin. Která jídla obsahují Omega 3 mastné kyseliny?Aktivní formy Omega 3, které naše tělo může přímo přijmout a využít, se nacházejí téměř výhradně v rybách - například v makrele, tuňáku, lososovi a sledi. Některé potraviny rostlinného původu, včetně lněného oleje, řepkového oleje a vlašských ořechů, obsahují kyselinu alfa-linolenovou, kterou tělo nejprve potřebuje převést na aktivní mastné kyseliny omega 3. Během tohoto procesu se některé mastné kyseliny ztrácejí. Kolik Omega 3 kyselin potřebuji každý den?Profesionální společnosti doporučují jedno až dvě jídla s rybami týdně, aby se zajistily dodávky Omega 3 mastných kyselin. Podle odborníků je třeba alespoň 250 miligramů denně, aby bylo zajištěno dostatečné množství omega 3 pro fungování srdce. Doporučují se dva gramy a více. Pokud nejíte ryby, Omega 3 může být také užívána pomocí potravinových doplňků, které jsou často složeny z rybího oleje nebo oleje z řas. Proč je důležitý poměr Omega 6 ku Omega 3?Omega 3 má vazodilatační, protizánětlivý a antikoagulační účinek, zatímco Omega 6 má vazokonstrikční, prozánětlivý a koagulaci podporující účinek. Experti doporučují poměr Omega 6 ku Omega 3 5 ku 1 nebo nižší, aby se dosáhlo rovnováhy a tedy zánětově neutrálního stavu, avšak v západním světě je průměrný poměr 15 ku 1. |
Zdroje
- S, R., ers, September 17, M. relations |, 2015September 19, 2015: What the Inuit can tell us about omega-3 fats and ‘paleo’ diets, http://news.berkeley.edu/2015/09/17/what-the-inuit-can-tell-us-about-omega-3-fats-and-paleo-diets/
- Zimmer, C.: Inuit Study Adds Twist to Omega-3 Fatty Acids’ Health Story, https://www.nytimes.com/2015/09/22/science/inuit-study-adds-twist-to-omega-3-fatty-acids-health-story.html, (2015)
- Verburgh, Dr. Kris: Die Ernährungs-Sanduhr. Goldmann
- Wo sind Omega-3-Fettsäuren enthalten? | Arbeitskreis Omega-3 e.V., http://www.ak-omega-3.de/omega-3-fettsaeuren/wo-sind-omega-3-fettsaeuren-enthalten
- How Much Omega-3 Should You Take Per Day?, https://www.healthline.com/nutrition/how-much-omega-3#section2
- Sublette, M.E., Ellis, S.P., Geant, A.L., Mann, J.J.: Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. J. Clin. Psychiatry. 72, 1577–1584 (2011). doi:10.4088/JCP.10m06634
- Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., Appel, L.J.: Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: New Recommendations From the American Heart Association. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 23, 151–152 (2003). doi:10.1161/01.ATV.0000057393.97337.AE
- Fett, essenzielle Fettsäuren, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/fett/
- GmbH, D.M.S.: PAL-Wert, http://flexikon.doccheck.com/de/PAL-Wert
- EFSA bewertet Sicherheit langkettiger Omega-3-Fettsäuren | Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit, https://www.efsa.europa.eu/de/press/news/120727
- Office of Dietary Supplements - Omega-3 Fatty Acids, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
- Fragen und Antworten | Arbeitskreis Omega-3 e.V., http://www.ak-omega-3.de/fragen-und-antworten
- Stonehouse, W.: Does Consumption of LC Omega-3 PUFA Enhance Cognitive Performance in Healthy School-Aged Children and throughout Adulthood? Evidence from Clinical Trials. Nutrients. 6, 2730–2758 (2014). doi:10.3390/nu6072730
- Hyland-Tassava, S.: Does Fish Oil Really Help You Focus in School?, https://www.livestrong.com/article/539996-does-fish-oil-really-help-you-focus-in-school/
- Essential Fatty Acids Intake Recommendations - Nutri-Facts, http://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/essential-fatty-acids/essential-fatty-acids/intake-recommendations.html
- Mehr bewegen und die Fettaufnahme reduzieren, https://www.dge.de/presse/pm/mehr-bewegen-und-die-fettaufnahme-reduzieren/
- How to Optimize Your Omega-6 to Omega-3 Ratio, https://www.healthline.com/nutrition/optimize-omega-6-omega-3-ratio#section3
- What is a healthy ratio of omega-6 to omega-3?, http://www.gbhealthwatch.com/Science-Omega3-Omega6.php
- Omega-3 Benefits, Including for Heart and Mental Health - Dr. Axe, https://draxe.com/omega-3-benefits-plus-top-10-omega-3-foods-list/
- SELF Nutrition Data | Food Facts, Information & Calorie Calculator, http://nutritiondata.self.com/
- How to Optimize Your Omega-6 to Omega-3 Ratio, https://www.healthline.com/nutrition/optimize-omega-6-omega-3-ratio
- Dietary omega-6, but not omega-3 polyunsaturated or saturated fatty acids, increase inflammation in primary lung mesenchymal cells | American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology, http://www.physiology.org/doi/10.1152/ajplung.00438.2017
- J. E. Chavarro, M. J. Stampfer, H. Li, H. Campos, T. Kurth, J. Ma: A prospective study of polyunsaturated fatty acid levels in blood and prostate cancer risk. In: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007
- Excess omega-3 fatty acids could lead to negative health effects, http://today.oregonstate.edu/archives/2013/oct/excess-omega-3-fatty-acids-could-lead-negative-health-effects
- Simopoulos, A.P.: The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed. Pharmacother. Biomedecine Pharmacother. 56, 365–379 (2002)
- Omega-3 fatty acids, https://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
- Führende Omega-3-Forscher widersprechen aktuellen kritischen Veröffentlichungen und betonen: | Arbeitskreis Omega-3 e.V., http://www.ak-omega-3.de/presse/publikumsmedien/fuehrende-omega-3-forscher-widersprechen-aktuellen-kritischen
- Rahmani, E., Jamilian, M., Dadpour, B., Nezami, Z., Vahedpoor, Z., Mahmoodi, S., Aghadavod, E., Taghizadeh, M., Beiki Hassan, A., Asemi, Z.: The effects of fish oil on gene expression in patients with polycystic ovary syndrome. Eur. J. Clin. Invest. 48, (2018). doi:10.1111/eci.12893
- Wang, C. Harris, W.S., Chung, M. et al.: n-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplement, but not alpha-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: a systematic review
- Marchioli, R., Barzi, F., Bomba, E., et al.: Early protection against sudden death by n-3 polyunsaturated fatty acids after myocardial infarction: time course analysis of the results of the Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’ Infarto Miocardio (GISSI)- Prevenzione. Circulation, 2002, 105: 1897-1903
- Reiffel, J.A. und McDonald A.: Antiarrhythmic effects of omega-3 fatty acids. Am. J. Cardiol., 2006, 98: 50i-60i
- Pisaniello, A., Bartolo, B.D., Liu, G., Gibson, R., Kim, S., Psaltis, P., Nicholls, S.: The impact of oral omega-3 fatty acid supplementation on acute vascular inflammation in a mouse model. Atherosclerosis. 263, e119 (2017). doi:10.1016/j.atherosclerosis.2017.06.383
- Studer, M., Briel, M., Leimenstoll, B., Glass, T.R. und Bucher, H.C.: Effect of different antilipidemic agents and diets on mortality: a systematic review. Arch. Intern. Med., 2005, 165: 725-730
- The Lancet, 1998: Fish consumption and major depression
- Häufigkeit Depression - Stiftung Deutsche Depressionshilfe, https://www.deutsche-depressionshilfe.de/depression-infos-und-hilfe/was-ist-eine-depression/haeufigkeit
- Stoll, A.L., Severus, W.E., Freeman, M.P. et al.: Omega-3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial. Arch. Gen. Psychiatry, 1999, 56: 407-412
- Kiecolt-Glaser, J.K., Belury, M.A., Andridge, R., Malarkey, W.B., Glaser, R.: Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain. Behav. Immun. 25, 1725–1734 (2011). doi:10.1016/j.bbi.2011.07.229
- Osher, Y., Belmaker, R.H.: Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies. CNS Neurosci. Ther. 15, 128–133 (2009)
- Amminger, G.P., Schaefer, M.R., Papageorgiou, K. et al: Long-chain omega-3 fatty acids for indicated prevention of psychotic disorders: a randomized, placebo-controlled trial. Arch. Gen. Psychiatry, 2010, 67: 146-154.
- Horrobin, D.F: Lipid metabolism, human evolution and schizophrenia. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids, 1990, 60: 431-437
- Alzheimer Forschung Initiative e.V. [Online]:
- Müller, Sven-David: Omega-3-Fettsäuren in der Ernährungstherapie, (2012)
- Külzow, Dr. Nadine: Omega-3-Fettsäuren in der Ernährungstherapie. München
- Portillo-Reyes, V., Pérez-García, M., Loya-Méndez, Y., Puente, A.E.: Clinical significance of neuropsychological improvement after supplementation with omega-3 in 8–12 years old malnourished Mexican children: A randomized, double-blind, placebo and treatment clinical trial. Res. Dev. Disabil. 35, 861–870 (2014). doi:10.1016/j.ridd.2014.01.013
- Sinn, N., Bryan, J.: Effect of supplementation with polyunsaturated fatty acids and micronutrients on learning and behavior problems associated with child ADHD. J. Dev. Behav. Pediatr. JDBP. 28, 82–91 (2007). doi:10.1097/01.DBP.0000267558.88457.a5
- Volker, D., Fitzgerald, P., Major, G. und Garg, M: Efficacy of fish oil concentrate in the treatment of rheumatoid arthritis. J. Rheumatol., 2000, 27: 2343-2346
- Lau, C.S., Morley, K.D. und Belch, J.J.: Effects of fish oil supplementation on non-steroidal anti-inflammatory drug requirement in patients with mild rheumatoid arthritis - a double blind placebo controlled study. Br. J. Rheumatol., 1993, 32: 982-989
- Broughton, K.S., Johnson, C.S., Pace, B.K., Liebman, M. und Klepinger, K.M: Reduced asthma symptoms with n-3 fatty acid ingestion are related to 5-series leukotriene production. Am. J. Clin. Nutri., 1997, 65: 1011-1018
- Belluzzi, A. Brignola, C., Campieri, M. et al.: Effect of an enteric-coated fish-oil preparation on relapses in Crohn’s disease. N. Engl. J.Med., 1996, 334: 1557-1560
- Reder, Klaus: schlank - fit - gesund: der Normalzustand - mit Rezepten von Steffi Kröning. Nordersted : Books on Demand, 2014.
- Simopoulos, A.P.: An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. Nutrients. 8, (2016). doi:10.3390/nu8030128
- Fit with good fat? The role of n-3 polyunsaturated fatty acids on exercise performance - Metabolism - Clinical and Experimental, http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(16)30142-1/fulltext#s0040
- Craig L Jensen: Effects of n-3 fatty acids during pregnancy and lactation. In: Am J Clin Nutr. Band 83, 2006, S. 1452–1457
- Fischwirtschaft: Zahlen zum Fischkonsum für 2016, http://www.t-online.de/finanzen/geldanlage/id_82079712/fischwirtschaft-zahlen-zum-fischkonsum-fuer-2016.html